TPMS

Banden­spannings­sensoren (TPMS)

Sinds 1 november 2014 wordt er nieuwe Europese regelgeving van kracht die bandenspanningscontrolesystemen (ofwel TPMS) verplicht stelt voor alle nieuw geregistreerde bedrijfswagens.

Deze verplichting was er al voor nieuwe automodellen die vanaf november 2012 op de markt werden gebracht. Bedrijfswagen Velgen informeert u graag over TPMS en alles wat daarbij komt kijken.

Prijs TPMS installatie

Wij bieden u bij het aankopen van uw bedrijfswagen velgen de mogelijkheid aan om TPMS te installeren voor de aantrekkelijke scherpe prijs van: € 159,00 (per set van 4).

Bedrijfswagen Velgen TPMS bandenspanningssensoren    Bedrijfswagen Velgen TPMS bandenspanningssensoren-2

Wat is TPMS?

TPMS (Tyre Pressure Monitoring Systems) is de vaak gebruikte Engelse term voor bandenspanningscontrole systemen. Het zijn slimme elektronische systemen die de bandenspanning (realtime) in de gaten houden en een signaal aan de bestuurder afgeven zodra er iets mis is.

Bedrijfswagenfabrikanten kunnen gebruik maken van 2 verschillende systemen: Het directe systeem (dat werkt via een druksensor in het wiel) en het indirecte systeem (dat werkt via de ABS sensor van het voertuig).

TPMS vervult drie functies:

  • Het verhoogt de rijveiligheid, door het tijdig opmerken van een te lage bandenspanning;
  • Het voorkomt een hoger brandstofverbruik, veroorzaakt door een verkeerde bandenspanning;
  • Het voorkomt onnodige bandenslijtage, veroorzaakt door een verkeerde bandenspanning.

Aan welke wettelijke eisen moet TPMS voldoen?

Vanaf 1 november 2014 dient elke nieuw verkochte bedrijfswagen door de fabrikant te zijn voorzien van een TPMS systeem. Toegestaan zijn zowel directe als indirecte systemen, zolang deze voldoen aan de eisen en voorwaarden van de Europese richtlijn ECE-R64.

Deze richtlijn beschrijft de functionaliteit van het TPMS systeem, het maakt daarbij niet uit of er gebruik wordt gemaakt van een originele sensor of een aftermarket sensor. TPMS maakt onderdeel uit van de typegoedkeuring van de bedrijfswagen en is daarmee een verplicht onderdeel van de bedrijfswagen. Als bestuurder dient u daar rekening mee te houden bij de aanschaf van andere bedrijfswagen velgen.

Waar moet u op letten als u nieuwe bedrijfswagen velgen koopt?

Als uw bedrijfswagen is voorzien van een TPMS systeem dan dient als eerste te worden vastgesteld of het om een direct systeem gaat (met sensoren) of om een indirect systeem (zonder sensoren).

Bij een indirect systeem hoeft u bij de aanschaf van nieuwe bedrijfswagen velgen niet speciaal rekening te houden met TPMS. Bij een direct TPMS systeem is het wel noodzaak om over TPMS na te denken bij de aanschaf van bedrijfswagen velgen.

Er zullen immers sensoren in de bedrijfswagen velgen geplaatst moeten worden en dit is niet altijd bij alle velgen mogelijk. Natuurlijk weet onze bedrijfswagen velgen monteur of de door uw gewenste velg geschikt is voor TPMS sensoren.

Wat zijn de verschillen tussen een direct en indirect systeem?

Een direct systeem meet de bandendruk via een in het wiel gemonteerde sensor. Deze informatie wordt draadloos verzonden naar een regel-unit in de bedrijfswagen. Afhankelijk van het type display dat de bedrijfswagenfabrikant gebruikt krijgt u als berijder de exacte bandenspanning van de 4 banden te zien, of enkel een waarschuwing zodra er iets mis is met 1 van de autobanden.

De directe systemen zijn erg precies omdat ze de bandenspanning nauwkeurig per wiel meten, en werken ook op het moment dat de auto stil staat (wat bij een indirect systeem niet het geval is).

Hoe werkt een indirect TPMS systeem?

Bij een indirect systeem meten de ABS en de ASR sensoren de rotatiesnelheid van de afzonderlijke wielen. Indien er sprake is van bandenspanningsverlies dan gaat het betreffende wiel sneller draaien en geeft het systeem een signaal.

Daarnaast worden bandenspanning gerelateerde trillingen in de wielen gemeten via een geavanceerd signaalverwerking systeem. Een verandering wordt gezien als een extra indicatie van spanningsverlies.

Kan ik zelf banden en wielen met een direct TPMS systeem monteren?

De montage van banden en bedrijfswagen velgen is een veiligheidskwestie en vereist deskundigheid (denk aan de controle van de conditie van de band en het gebruik van het juiste aanhaalmoment). Daarom raden wij standaard al aan om dit enkel uit te laten voeren door onze specialist. Directe TPMS systemen voegen daar nog extra redenen aan toe:

  • Om slijtage aan de sensor te voorkomen is bij elke bandenwissel het juiste onderhoud van het ventiel en van de pakkingen van belang;
  • Bij nieuwe bedrijfsautobanden en/of nieuwe sensoren is vaak programmeerwerk vereist om de draadloze communicatie tussen TPMS sensor en de ontvanger werkend te krijgen;
  • Bij elke bandenwissel dient het batterijniveau van de sensoren gecontroleerd te worden.

Bedrijfswagens zonder TPMS

Mijn bedrijfswagen is niet voorzien van een TPMS systeem. Ben ik nu verplicht om een TPMS systeem te laten installeren?

Nee, bedrijfswagens die volgens de nieuwe wetgeving onderhevig zijn aan de TPMS verplichting zijn altijd af-fabriek voorzien van een direct of indirect TPMS systeem. Hieruit kunt u concluderen dat, indien uw bedrijfswagen dat niet heeft, uw bedrijfswagen niet onder de TPMS verplichting valt.

Hoe weet ik dat er een TPMS systeem in mijn auto zit?

U kunt dit zien aan een icoon / lampje op uw dashboard (hieronder getoond). Bij een bandenspanningsprobleem zal deze ook blijven branden.